Arabia Kampus Shopin toimintaperiaatteet näkyviksi

Kirjoitimme auki Arabia Kampus Shopin toimintaperiaatteita. Koska Kampus Shop toimii kampuskehittämisen ytimessä ja tukee toiminnallaan opiskelijoiden luovuutta, yrittäjyyttä, sekä tarjoaa palkallisia korkeakouluharjoittelupaikkoja kampuksen opiskelijoille, sen on myös pystyttävä toimimaan mahdollisimman vastuullisesti ja läpinäkyvästi. Nämä toimintaperiaatteet muokkautuvat matkan varrella kun Arabia Kampus Shopin tarina rakentuu. Toimintaperiaatteet ovat nähtävillä Arabia Kampus Shopin -sivuilla.

Toiminnan ylläpito

Kampus Shopin tuotot käytetään:

  • shopin ylläpitoon
  • valikoiman kasvattamiseen
  • opiskelijoiden tuotteiden myynnin mahdollistamiseen
  • toiminnan kehittämiseen.

Liiketoiminnallaan Arabia Kampus Shop pyrkii siis ylläpitämään ja kehittämään shopin toimintaa.

Metropolia Ammattikorkeakoulun Toimiva Ihmisten kaupunki -innovaatiokeskittymä, sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyksikön Yrittäjyys ja Innovaatiotoiminta -tiimi organisoi ja vastaa Arabia Kampus Shopin toiminnasta Arabian kampuskoordinaattorin ja Luovan Dimension koordinaattorin johdolla.

Kampuskaupan kehittämisen yhteydessä pyrimme huomioimaan jatkossa toiminnan läpinäkyvyyden ja vastuullisuuden, sekä huomioimaan Metropolian asettamat kestävän kehityksen toimintaperiaatteet mahdollisimman hyvin.

Tuotteet ja toteutus

Kampus Shopin tämän hetkiset kampusprintit ovat suunnitelleet Metropolian visuaalisen viestinnän opiskelijat Paula Johansson, Pieta Oras ja Marcus Bankowski.

Vuonna 2021 Arabian kampuskoordinaatio järjesti osana kampuksen avajaisia kampusprintin suunnittelukilpailun. Kilpailuun tuli 36 ehdotusta eri tutkintojen opiskelijoilta. Kampuksen lehtoreista, asiantuntijoista ja kampus shopin suunnittelijoista koostunut raati valitsi jatkoon 10 ehdotusta. Ehdotukset asetettiin näytille galleriakäytävälle ja niitä sai käydä äänestämässä avoimella lappuäänestyksellä.

Voittajiksi valittiin lopulta kolme työtä, voittajan äänestämä suosikki ja raadin valitsemat kaksi muuta työtä. Metropolia osti voittajien printit jokaiselta suunnittelijalta 300 euron rahallisella korvauksella. Lisäksi voittajat pääsivät tutustumaan painotaloon, sekä he saivat lunastaa itselleen kampustuotteen Kampus Shopista.

Yleisön äänestämäksi voittajaksi valikoitui huomattavalla äänienemmistöllä (256 annettua ääntä) Paula Johanssonin suunnittelema mustavalkoinen printti, joka nähdäänkin nyt kampushupparissa.

”Printin muotoa suunnitellessani ajatuksena oli, että kulttuurikampus tempaisee mukaansa eri alojen opiskelijat”, Paula kuvailee printtiään.

Kaikki suunnittelijat ja heidän ajatuksensa suunnittellun printin takaa ovat nähtävillä Kampus Shopilla ja myöhemmin myös Arabian kampuksen sosiaalisessa mediassa.

Tulevat tuotteet

Tuleva tuotevalikoima kehittyy pikkuhiljaa. Tarkoituksena on lähteä kokeilemaan miten voimme tukea opiskelijoiden yrittäjyyttä ja motivoida tuomaan uniikkeja uusia tuotteita esille suurellekin yleisölle Kampus Shopin kautta. Tuotemyynti tapahtuu Kampus Shopilta ja valikoima saadaan esille muun muassa näyttelyaulaan. Eri luovien alojen tutkintojen opiskelijat tuottavat ja toteuttavat osana opintojaan erilaisia uniikkeja töitä, teoksia ja palveluita. Pyrimme siis vaiheittain saamaan näitä teoksia myyntin Kampus Shopille.

Myös alumneille on tulevaisuudessa paikka saada tuotteitaan myyntiin Arabia Kampus Shoppiin.

Tavarantoimittaja

Kaikki tekstiilituotteemme ovat Neutral -merkkisiä ja ne tilataan kotimaisen tavarantoimittajan Innoflamen kautta. Innoflamen toimintaperiaatteeseen kuuluu, ettei yrityksellä ole turhaan tuotettuja ja painettuja tuotteita varastossa. Tuotteet siis painetaan ja toimitetaan vain tarpeeseen.

Muun muassa kampushupparimme on 100% orgaanista puuvillaa, jonka sisäpuoli on harjattu. Siinä on kaksinkertainen huppu, edessä kengurutasku, Lycra-resorit kädenteissä ja alahelmassa, sekä litteät nauhat. Se on 100% kestävästi tuotettu vaatetus, joka on valmistettu maailman korkeimpien sosiaalisten, eettisten ja ympäristösertifikaattien mukaisesti: GOTS, Fairtrade, EU Ecolabel, SA8000 ja Oeko-tex.

Riippulaput ovat valmistettu prosessoidun puuvillan jäännöksistä. Painatukset tuotteisiin tehdään Innoflamelle Helsingin Pitäjänmäessä, josta ne matkaavat lähetin mukana kampuksellemme.

 

Metropolian 2030 kestävän kehityksen tiekartta

Metropolia Ammattikorkeakoulun tavoitteena on vauhdittaa muutosta kohti kestävää yhteiskuntaa. Vuonna 2030 kestävä kehitys ohjaa kaikkea toimintaa Metropoliassa. Lue lisää miten yhdessä rakennettu vuoteen 2030 ulottuva Metropolian tiekartta ohjaa toimintaa ja asettaa kunnianhimoiset tavoitteet muutosmatkalle. (Kestävän kehityksen tiekartta 2022.)

Kerro kaverille