Jukka Perkon hieno sävelkieli ja ison bändin soundi – mikä sen parempaa!

Metropolia Big Bandin kevään 2024 ensimmäisessä konsertissa soi suomalainen musiikki. Saksofonisti Jukka Perkon sävellyksistä koottu, Esa Onttosen sovittama Living On The Harvest Coast -sarja soi Metropolia Big Bandin konsertissa 29.2. Antti Rissasen johdolla. Konsertin solistina altto- ja sopraanosaksofoneja soittaa Samuli Nieminen.

Jazz imaisi klarinetisti Samuli Niemisen ammattilaisuralle

Metropolian musiikin tutkinto-ohjelmassa musiikkipedagogiksi opiskeleva Samuli Nieminen, 28, on ehtinyt toimia musiikin parissa jo hyvän aikaa. Pöytyällä Turun lähellä varttuneen Samulin musiikkiharrastus alkoi 11-vuotiaana Turun musiikkiopiston klassisella puolella soittimena klarinetti. Turun seudulla tuli käytyä myös kilpauintiharjoituksissa. “Propsit porukoille, että jaksoivat kuskata harrastuksiin”, Samuli kiittelee.

Lukion jälkeen oli edessä muutto Turkuun. “Murrosiässä kiinnostuin jazzista. Hain ja pääsin Turun Konservatorion pop/jazz-puolelle klarinetilla, jonka rinnalle tulivat varsin nopeasti saksofoni ja huilu. Taidan kuitenkin olla ensimmäinen ja viimeinen opiskelija, joka on valmistunut muusikoksi pääaineenaan pop/jazz-klarinetti!”

Musiikin ammattilaiseksi Nieminen kokee kuitenkin ajautuneensa. “Lukion jälkeen kiinnostivat lääketiede, biologia ja kemia. Konsalta valmistuttuani pääsin Turun yliopistoon lukemaan biokemiaa. Keikkoja alkoi kuitenkin olla niin paljon, ettei yliopisto-opinnoille tahtonut jäädä aikaa. Soitin useammassa big bandissä ja tein tausta- ja tanssimusakeikkoja. Samoihin aikoihin alkoi olla kysyntää opettajana. Vuoden verran yksityisoppilaita opetettuani alkoi tuntua siltä, että tarvitsen lisäoppia.”

Opinnot Metropoliassa ovat tarjonneet Samuli Niemiselle osaamista muusikkona ja soitonopettajana

Samuli Niemisellä on kolmas Metropolia-lukuvuosi menossa. Saksofonin soittoa Samuli on alusta saakka opiskellut Ari Jokelaisen johdolla, klarinetinsoittotaitojaan hän hioo Okko Kivikatajan tunneilla. Pedagogiikkaa opettaa Jokelaisen ohella Pope Puolitaival. Nieminen on saamaansa oppiin tyytyväinen: “Olen saanut juuri sitä, minkä takia kouluun hainkin: eri näkökulmia soittamiseen ja opettamiseen sekä käytännön esimerkkejä, tehtäviä ja harjoituksia, joita voi heti ottaa käyttöön omien oppilaiden kanssa.” Opinnot ovat tuoneet varmuutta opettamiseen ja muuhunkin tekemiseen.

Tärkeä osa pop/jazz-puhallisoittajan opintoja Metropoliassa on big band -kokoonpanossa soittaminen. Vaikka Samulilla oli jo entuudestaan kosolti kokemusta isoissa puhallinkokoonpanoissa soittamisesta, kokee hän Antti Rissasen johtamassa Metropolia Big Bandissä soittamisen motivoivaksi. “Tärkeää on saada vinkkejä sekä palautetta omasta soitosta, niitä ei ammattibändeissä välttämättä saa. Kouluympäristössä on myös mahdollisuus kysyä, jos joku asia mietityttää”, Samuli summaa. Plussaa ovat myös puhallinsektioiden omat treenit, joissa päästään hiomaan yksityiskohtia.

Big bandissä Samulia kiehtoo iso soundi. “On kiva kuunnella sitä soundia ja soittaa yhdessä toisten kanssa isossa porukassa.” Kiinnostavaa on myös oman roolin muuttuminen sen mukaan, mitä paikkaa ja soitinta – baritoni, lead altto, kakkostenori – sektiossa soittaa. Ketä pitää kulloinkin kuunnella, kehen omaa soittoaan mukauttaa.

Ensimmäistä kertaa big bandin solistina

Living On The Harvest Coast -sarja sai ensiesityksensä vuonna 2003 Junior All Star Big Bandin esittämänä. Orkesteria johti tuolloin, kuten nytkin, Antti Rissanen. Saksofonisolistina toimi säveltäjä Jukka Perko itse.

Harjoitusten alettua Nieminen yllättyi siitä, miten hyvin Perkon eri kokoonpanojen albumeilta poimittu ohjelmisto nivoutuu yhteen.  “Kappaleet ovat hyvin erilaisia: on lattaria, kansanmusiikkivaikutteita ja valssia. Kokonaisuus on silti yhtenäinen.” Esa Onttosen sovitustyö on arvatenkin ollut lopputuloksen onnistumisessa keskeistä.

Samuli on ensimmäistä kertaa big bandin solistina: “Jännittää ihan sikana!” Valmistautuminen tehtävään on ollut perusteellista. “Olen etsinyt kappaleiden alkuperäisversiot Perkon yhtyeiden levyiltä, joita on tullut kuunneltua aktiivisesti päivittäin. Varsinkin konsertin ohjelmistossa olevat kappaleet ovat soineet luupilla. Olen yrittänyt saada Perkon soundimaailmaa omaan korvaan ja kuunnella, minkälaisia juttuja hän soittaa. Soittotunneilla olemme Arin kanssa keskittyneet vain näihin kappaleisiin. Vapaa-aika on kulunut harjoitteluun.”

Vaikka varsinaiset ahaa-elämykset tulevatkin vasta jälkeenpäin, on projekti jo tähän mennessä ollut opettavainen. “Olen oppinut solistina toimimista, erityisesti liidaamista (johtamista), tempon näyttämistä komppisektiolle. Olen oppinut kuuntelemaan bändiä vielä enemmän ja antamaan tilaa improvisoitujen soolo-osuuksien taustoille ja niitä soittaville sektioille, ja toisaalta vastaamaan niille.”

Oman haasteensa solistille tuo soittimen vaihtaminen. “Biisijärjestys on sellainen, että vaihdan jokaisen kappaleen jälkeen soitinta. Toisaalta on virkistävää, että saa nollattua tilanteen jokaisen kappaleen jälkeen ja lähdettyä uudestaan seuraavaan biisiin.”

Lintubongarin suosikkikappale on Huuhkain. “En tiedä, onko huuhkain-sana keksitty vai murresana. Omassa mielessäni se liittyy huuhkajaan. Lintuaspekti kiehtoo: kappaleen alussa on improvisoitu soolokadenssi, johon olen yrittänyt keksiä kaikenlaisia lintuefektejä.”

Tulevaa konserttia Samuli Nieminen odottaa innolla. ”Jukka Perkon soundi sopii suomalaiseen mielenmaisemaan. Sitä on ollut kiva jäljitellä ja soittaa vain ihan fiiliksellä.” Konsertista löytyy varmasti jokaiselle jotakin, onhan musiikkityylien kirjo moninainen. “Perkon hieno sävelkieli ja ison bändin soundi – mikä sen parempaa!”

Samuli Nieminen

  • Soittimet: sopraano-, altto-, tenori- ja baritonisaksofoni, huilu, klarinetti
  • Muusikko, Turun Konservatorio
  • 3. vuoden musiikkipedagogiopiskelija, Metropolia AMK
  • Yhtyeitä: Sumu Big Band, Turku Jazz Orchestra, Sointi Jazz Orchestra, Aki Samuli & LOVE, Covers & Lovers bilebändi

Konsertin tiedot

29.2.2024 klo 19.00
Arabiasali, Muotoilijankatu 1 B, Helsinki 56

Metropolia Big Band – Living On The Harvest Coast
Sävellykset Jukka Perko
Sovitukset Esa Onttonen
Kapellimestari Antti Rissanen
Solisti Samuli Nieminen, sopraano- ja alttosaksofoni

Konserttiin on vapaa pääsy.

Linkki Metropolian tapahtumakalenteriin:
https://www.metropolia.fi/fi/metropoliasta/ajankohtaista/tapahtumat/metropolia-big-band-living-on-the-harvest-coast

Konsertin Facebook-tapahtuma:
https://www.facebook.com/events/907226494235240

Teksti ja kuva: Pirjo Aittomäki

Kerro kaverille