Unelmien hääpukuja

ALUMNIT – Kuvissa näkyvien upeiden hää- ja iltapukujen suunnittelija, ompelija ja vaatesuunnittelija Anna Lindh opiskeli Metropoliassa kampuksellamme vaatealan YAMK tutkinnon vuosina 2020-2023.

Kuinka päädyit opiskelemaan maisteritutkintoa Metropoliaan?
– Kun valmistuin vuonna 2005 oli tarkoituksenani jatkaa opintojani maisteritutkintoon. Pääsin kuitenkin jo Vestonomi tutkinnon työharjottelupaikan kautta hyvään työpaikkaan, josta sain vakituisen työpaikan. Menin naimisiin ja sain 2 ihanaa lasta. En tarvinnut jatko-opiskeluja työelämässäni, vaan etenin uralla ilman niitä. Tuo haave jatko-opiskeluista kyti kuitenkin mielessäni monta vuotta. Vuonna 2020 mietin, että olisiko jatko-opiskeluille vihdoin aikaa. Olin urallani kohdassa, jossa halusin kehittää itseäni. Mietin mitä haluaisin opiskella. Minua kiinnosti vastuullisuus ja kestävä kehitys. Ajattelin, että ne ovat tämän hetken asioita ja asioita, joita haluaisin kehittää myös omassa yrityksessäni. Niinpä hain Metropoliaan.

”Opintojen, työn teon ja lapsiarjen yhdistäminen ei todellakaan ollut helppoa, mutta kuitenkin sitäkin palkitsevampaa. Opinnoissani pääpaino oli itseopiskelussa ja opinnot suoritettiin pääosin etäopiskeluna.  Tämä opiskelumuoto mahdollisti työn teon opiskelujen ohessa.” Anna kertoo.

Metropolia Ammattikorkeakoulu tarjoaa ainoana ammattikorkeakouluna Suomessa tekstiili- ja vaatetusalan maisteritutkintoa.

Jäikö opinnoistasi tiettyjä taitoja käteen, joista koet hyötyneesi erityisesti työelämässä?
– Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat todella tätä päivää. Opiskelut ja juttelut koulukavereiden kanssa avasivat myös omaa maailman katsomustani ja vahvistivat suuntaa mihin tähtään jatkossa oman brändini ja yritykseni kanssa. Mietin, että kaikille on varmasti hyvä välillä pysähtyä miettimään mihin suuntaan haluaa työelämässä jatkaa. Itselleni juuri vastuullisuus ja kestävä kehitys olivat asioita, joita haluan jatkossa kehittää kaikilla elämän osa-alueilla. Vastuullisuus ja kestävä kehitys olivat asioita, joita hiukan pelkäsin ennen yritystoiminnassani mainostaa, koska minusta tuntui, että ne pitäisi tehdä 100 % oikein, että niitä voisi mainostaa. Opiskellessa huomasin, että ne vaativat jatkuvaa kehitystä ja yritykseni onkin jo nyt todella vastuullinen. Sain uskallusta nostaa ne näkyvämmäksi osaksi liiketoimintaani.

Sinut palkittiin vuonna 2023 vuoden hääpukusuunnittelijaksi. Mikä luovassa työssä inspiroi sinua?
– Luova työ on työtä, joka ei tunnu työlle. Työ on ikään kuin osa itseä. Sitä tekee kaikella sydämellä. Itse kipuilin monta vuotta sen kanssa, että työtä jotenkin pitäisi tehdä työaikana ja siitä pitäisi pitää taukoa. Vasta kun rupesin kokopäiväiseksi yrittäjäksi 8 vuotta sitten ja annoin itselleni vapauden tehdä töitä kuten haluan, huomasin että rakastan työtäni tosi paljon ja minulla ei ole minkäänlaista tarvetta klo 9-17 työajalle. Koen, että tässä yhteiskunnassa on edelleen vallalla klo 9-17 työajat ja olisi kyllä hyvä puhua siitä, että myös toisenlainen työtapa on kaikilta osalta hyväksyttävää ja monille sopivaa. Toki silti vapaapäivät ja lomat pitää muistaa pitää, vaikka kuinka rakastaisi työtään, Anna kertoo.

Mitä vinkkejä antaisit nykyisille tai tuleville opiskelijoille?
– Opiskelu kannattaa aina. Siitä saa oppeja ja se selkeyttää omaa urapolkua. Itselleni on sanottu lapsena, että tee mitä tahansa työtä, mikä tekee sinut onnelliseksi. Sitä sanon myös lapsilleni. Sanon myös, että kilpailkaa oman itsenne kanssa, älkää muiden kanssa. Itselläni on motto, että ikinä ei saa luovuttaa. Joskus toki niinkin pitää tehdä, mutta vasta kun on yrittänyt kaikkensa. Joten jos opiskellessa tulee haasteita matkan varrella, niin sanoisin, että älkää luovuttako, hengittäkää hetki ja tehkää tutkinto loppuun. Isot tsempit opintoihin!

Seuraa Annaa Instagramissa: @annalindhofficial
Tutustu Annan luomiin hääpukuihin: www.annalindh.com

Kerro kaverille