Eko-oppeja ja keskusteluja av-alan aamukahveilla
Keskiviikkona 11.12.2024 Metka Cafe Arabiassa kävi kuhina, kun heTKInen-aamukahvitapahtuma kokosi paikalle audiovisuaalisen (av-) alan osaajia kuulemaan, oppimaan ja keskustelemaan av-alan ekologisesta kestävyydestä ja ekokoordinoimisesta tähtivieraiden säestämänä.
Aamun avasi Kaisa “Kaika” Astikainen, av-alan pitkän linjan ekokestävyysasiantuntija, joka kertoi yleisölle mitä ekoordinaattorin (tai ekomanagerin) työnkuva pitää sisällään, ja minkä vuoksi ekokoordinaattorit ovat tärkeä osa tuotantoa. Lisäksi Kaika avasi Digital Creative Industries and Beyond (DCIB) -hankkeen tänä syksynä toteuttaman ekokoordinoinnin pilottiohjelman syntyä ja sisältöä:
(artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)
“Halusin henkilökohtaisesti tehdä sellaisen pilottikokonaisuuden, joka oikeasti hyödyttää alan tekijöitä. Halusin päästä jakamaan tietoa siitä, mitä ekologinen kestävyys on av-alan kontekstissa, ja miten kukin voi lähestyä sitä konkreettisesti omassa työssään”, Kaika avaa.
“Voimme ylpeänä DCIB-hankkeessa todeta, että Kaikan tavoite toteutui”, hankkeen projektipäällikkö Anna Muukkonen toteaa. Lue lisää tämän syksyn ekokoordinoinnin pilottiohjelmasta.
Kaikan puheenvuoron jälkeen tapahtumassa kuultiin kokemuksia ja projektitöiden esittelyjä suoraan pilottiohjelmaan osallistuneilta henkilöiltä:
- Kristiina Pinomaa (Creative Producer, Nelonen Media) kertoi Green Memon luomisesta työyhteisölleen Nelonen Medialle, ja avasi miten sitä on jo sovellettu sarjan tuotannossa kuluneen syksyn aikana.
- Elvira Schirmer (Freelance videoeditoija) jakoi omia kokemuksiaan syksyn pilottiohjelmasta, sekä tarjosi yleisölle ensiesityksen toteuttamastaan ekomanageri Nina Erwesin haastattelutaltioinnista. (Katso haastatteluvideo)
- Iris Olsson (Ohjaaja / Dokumentaristi / Konsultti), tapahtuman ohjelmistoon viimehetkillä lisätty yllätysvieraamme, nousi lavalle kertomaan omista kokemuksistaan dokumenttituotannon Green Memon luomisen parissa.
Tapahtuman tunnelma oli innostunut ja tiivis, ja puheenvuorot synnyttivät runsaasti kysymyksiä ja keskusteluja. Av-alan ekologisen kestävyyden edistämisen keskiössä onkin vahvasti yhdessä tekeminen ja dialogisuus:
“Jalkauttaminen, motivoiminen ja kollektiivisesti tekeminen ovat kaikki todella tärkeitä asioita ekologisen kestävyyden edistämisessä. Keskustellaan, pohditaan ja suunnitellaan sitä kestävämpää tekemistä yhdessä, yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.”
DCIB-hankkeen tiimi kiittää kaikkia aamukahvituokioon osallistuneita. Seuraava av-alan kestävyysteemainen pilottiohjelma tullaan toteuttamaan syksyllä 2025. Tiedotamme asiasta lisää kevään loppupuolella. Seuraa siis DCIB-hanketta LinkedInissä ja tilaa hankkeen uutiskirje, niin kuulet asiasta ensimmäisten joukossa!
Kuvat: Meeri Lehto
***
Tämä tapahtuma järjestettiin osana EU:n osarahoittamaa DCIB-hanketta, jonka tavoitteena on vahvistaa ja edistää digitaalisten luovien alojen osaamista, kestävyyttä ja ekosysteemejä. Hanke osa pääkaupunkiseudun HEVinnovations-ohjelmaa sekä kansallista Innokaupungit-verkostoa. Lue lisää DCIB-hankkeesta täältä.