Pyöräilytempaus

ti 16.4. klo 0813
Paikka: Arabian kampus, Hämeentie 135 A
Kielisyys: Suomeksi, Englanniksi
Muut
Muut, Yhteisö
Ilmainen

Pyöräilykausi lähestyy! Pian on aika laittaa fillarit kuntoon ja hurauttaa polkien kampukselle.

Ympäristötiimi järjestää Metropolian henkilöstölle ja opiskelijoille avoimen pyöräilytempauksen Arabian kampuksella tiistaina 16.4. Tarjolla on pientä aamupalaa pyörällä kampukselle saapuville. Lisäksi naapurissa palveleva polkupyöräliike Pyörien Pyörä tarjoaa metropolialaisille pikasäätöjä ja huoltotarpeen arviointeja.

Ohjelma

Klo 8-10* Ympäristötiimiläiset jakavat aamukahvilipukkeita pyörällä saapuville pyörävaraston ja Muotoilijankadun pyöräpysäkin yhteydessä

Klo 9-13 Pyörien Pyörän liikkeessä ilmaiset pikasäädöt ja huoltotarpeen arvioinnit metropolialaisille

*Lipukkeita on rajallinen määrä, joten lipukkeita jaetaan niin kauan kuin niitä riittää.

Ohjeet pikasäätöihin

Pyörien Pyörä tarjoaa metropolialaisille pyörien pikasäätöjä ja huoltotarpeen arviointeja kello 9-13 liikkeensä edessä. Pikasäätö tarkoittaa esimerkiksi vaihteiden ja jarrupalojen pieniä säätöjä ja ketjujen öljyämistä. Huoltoa ja osien vaihtoja tarvitseviin toimenpiteisiin voi varata erillisen ajan huoltotarpeen arvioinnin yhteydessä. Pyörien Pyörän mekaanikot vastailevat myös mielellään erilaisiin pyöriin, pyöräilyyn ja pyörähuoltoon liittyviin kysymyksiin. Pyörien Pyörän löydät kampusta vastapäätä osoitteesta Hämeentie 150.

Taustaa

Tempauksen järjestää Metropolian ympäristötiimi. Ympäristötiimi on vapaaehtoisista työntekijöistä ja opiskelijoista koostuva tiimi, jonka tehtävä on tehdä kestävän kehityksen työtä näkyväksi kampuksilla. Tiimi pyrkii järjestämään tapahtumia vuorollaan joka kampuksella, ja kuluvan vuoden aikana on nähty esimerkiksi Kierrätyspäivät Myllypurossa ja Myyrmäessä. Pyöräilytempauksen konseptia kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa, ja onnistuessaan pyöräilyn ilosanomaa on tarkoitus tuoda vuorollaan myös muille kampuksille. Lisätietoja ympäristötiimin toiminnasta antaa tiimiä vetävä ympäristöasiantuntija Paula Sajaniemi. Tiimiin haetaan vuosittain myös uusia jäseniä: seuraa tiedotusta OMAssa.

Tiesitkö?

Pyöräily on erinomaista liikuntaa. Se tekee hyvää hengitys- ja verenkiertoelimistölle ja alaraajojen lihaskunnolle sekä haastaa tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Pyöräily sopii monelle: pyöräillessä rasitusta voi säätää oman kunnon mukaan, ja se kuormittaa niveliä maltillisesti. Onpa todettu myös, että aktiivinen työmatkapyöräily voi esimerkiksi vähentää niskahartiaseudun kipuja. Lue lisää pyöräilystä ja sen hyödyistä UKK-instituutin sivuilta.
Työ- ja koulumatkoja pyöräillessä liikunta yhdistyy parhaimmillaan fiksuun ajankäyttöön. Alle viiden kilometrin matkoilla pyöräily on kaupunkiliikenteessä usein nopein kulkutapa. Kokeile esimerkiksi viikoittaista pyöräilypäivää!

Pyöräily on ilmastoteko. Metropolian hiilijalanjälki lasketaan kahdella tavalla, joista toisessa huomioidaan myös henkilöstön ja opiskelijoiden kodin ja kampusten väliset matkat. Näin arvioituna kampusmatkojen päästöt ovat merkittävät: esimerkiksi vuonna 2023 päästöt olivat 4650 t CO2e, mikä vastaa vajaan viidensadan keskivertosuomalaisen vuosittaisia päästöjä. Esimerkiksi henkilöstön työmatkaliikenteen päästöistä 90 % liittyi henkilöautoliikenteeseen. Siksi kulkutavan valinnalla todella on merkitystä. Jos mahdollista, kannattaa suosia pyöräilyä, kävelyä, julkista liikennettä ja kimppakyytejä.

Kerro kaverille