Soivan Sampo – yhteissoittokannel
Hannu Koistisen toteuttama Soivan Sampo -yhteissoittokantele Soivan aulassa toivottaa tervetulleeksi rakennuksen yhteissoitto- ja yhdessäoppimiskulttuuriin. Mittasuhteiltaan flyygeliin vertautuvaa, täysin uniikkia soitinta voidaan soittaa yhdessä tai yksin akustisesti sekä sähköisesti vahvistettuna. Marko Tandefeltin ja Jani Hietasen työn tuloksena soitin on muovautunut meta-kanteleeksi, jolloin sitä voi perinteisen soittotavan lisäksi soittaa myös ääntä muokaten, eleillä ohjaten ja pelillisesti.
“Yhteissoitto metakantele Soivan Sampo on mittasuhteiltaan flyygeliin vertautuva, kutsuvan kaunis elliptinen soitin. Soittimen valaistus sykkii hienovaraisesti ja houkuttelee aloittamaan yhteiset improvisoidut jamit muiden tilassa olevien kanssa” Hannu Koistinen
Video: Anttu Koistinen, Musiikki: Veila-yhtye.
Soivan Sampon käsittely
- Soita kieliä hellästi, älä revi kieliä!
- Soita kunnioittavasti ja puhtain käsin.
- Älä käsittele tarpeettomasti soittimen kannessa olevia säätimiä
- Kantta voi rummuttaen soittaa käsillä
- Soittimen sisällä voi istua ja kuunnella toisten soittoa
- Jos kieli katkeaa, kerro vahtimestarille tai opettajalle
- Ei juomia tai ruokia kannen päälle
- Ei tavaroita kannen päälle
- Soittimen päälle ei saa kiipeillä, soittimessa ei saa roikkua eikä sitä saa potkia
Soivan Sampo on ainutlaatuinen, kokopuinen kielisoitin, Metropolia Ammattikorkeakoulun omistama yhteissoitto kantele (co-play kantele), julkinen taideteos, Soivan pääaulassa. Yhteissoittokanteleessa on neljä eri korkeudelle viritettyä kielistöä ja perkussiivisesti koputeltava kansi, mitkä mahdollistavat erilaisten soittajien osallisuuden yhteissoittoon helpolla tavalla. Soitin on ensimmäinen laatuaan.
Kanteleen historia
Soivan Sampon historia pohjautuu The Pike of Mana -taideteoksen blues vireiseen kanteleeseen, joka sai vuonna 2015 Burning Man -festivaalilla Yhdysvalloissa Burning Man Art Honoraria tunnustuksen. Kulttimaineen omaava, ehkäpä maailman tunnetuin festivaali teki teoksesta myös dokumentin omalle YouTube-kanavalleen. Tuolloin hauen päätä esittävä teos poltettiin festivaalin loppukokossa yhtä hammasta ja kanteletta lukuun ottamatta. Syntynyt soitininnovaatio jäi kuitenkin elämään ja ohjaa nyt yhteissoiton lumoon Soivan aulassa.
Soittimen tekniikasta
Soittimessa on kolme eri tasoa: 1) akustinen, 2) sähköisesti vahvistettu ja 3) metataso (interaktiivinen meta-teknologiapaketti). Soittimessa on neljä kahdeksankielistä, perusviritykseltään Bb-blues vireistä, eri oktaaveihin viritettyä kielistöä. Kunkin kielistön alin sävel on alennettu H (Bb) ja ylin alennettu D (Db). Kanteleen alin sävel on kontraoktaavin Bb ja ylin sävel 3-oktaavin db. Kielistöt voidaan virittää myös C-pohjasävelisiin moodeihin, jolloin sitä voidaan käyttää moodi-improvisaation harjoittelualustana.
Metataso on ohjelmointiin, eleohjaukseen ja sensoritekniikkaan perustuva interaktiivinen, miedosti pelillinen, äänenmuokkauksen, äänimaiseman luomisen sekä valotekniikan kontrollin mahdollistama ohjausmoodi. Metatason toteuttamisessa on käytetty moduraalista, visuaalista Cycling 74.comin Maxmsp -ohjelmistoa. Metatason ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Marko Tandefelt ja Jani Hietanen.
Kantele koostuu kolmesta moduulista. Kanteleen kansi on valmistettu Sveitsissä kasvaneesta alppikuusesta ja sitä ympäröivä elliptinen kehä on eurooppalaista vaahteraa. Tämä osa on vaihdettavissa. Veistoksellinen runko on valmistettu suomalaisesta (Koskisen) koivuvanerista. Lattiaelementin runkoon CrossLam Kuhmon valmistama, materiaalina ristiinliimattu suomalainen kuusi, ja sen bambupinnoitus on Koistinen Kanteleen tekemä.
Metakantele on max. neljän ihmisen elektroakustinen yhteissoittokantele, jossa on neljä C-duuriin tai Bb blues -viritettyä kielikertaa (basso, tenori, altto, soprano).
Ilman ihmisen läsnäoloa soitin on ambientissa rauhallisessa passiivitilassa, jolloin siitä kuuluu tilallisia atmosfäärisiä luonnon ääniä ja soittimen omien kielten ääniä.
Metakanteleen lattian alla on Mac Studio tietokone, jossa pyörii MaxMSPJitter ohjelmisto ja flucoma.org koneoppimisääni plugin. Äänitekniikan mahdollistaa Presonus Quantum 4848 äänikortti ja Audacin monikanavavahvistimet. Lattian alla on myös 2 Peerless subwoofer bassokaiutinta, 4 Clark Synthesis TST229 vibrotaktiilia kehovärähtelijää ja 6 THX kaiutinta. Alla metakanteleen säätönuppien ja kielistöjen merkinnät:
Metakantele-tiimi & projektin tuki
Metropolia, Marko Tandefelt, Jani Hietanen ja Jouni Mitjonen kiittävät soittimen toteutusta mahdollistavasta yhteistyöstä Nordic Audiota ja Presonusta (Quantum 4848 äänikortti), sekä Electrowavesia (Audac vahvistimet). Metakantele projekti on saanut myös tukea Runar Bäckströmin Keksintösäätiöltä ja Huonekalusäätiöltä.
Ota yhteyttä
Kannelta olet tervetullut soittamaan koska vain Soivan aukioloaikojen mukaisesti. Soiva on avoinna arkisin klo 8.30–22 ja lauantaisin klo 10–16.
Haluatko järjestää tapahtuman kanteleen ympärillä ja tarvitset apua? Ota yhteyttä arabiankampus (at) metropolia.fi