Luovuudella ja rohkeudella menestykseen – Marina Barbozan inspiroivat opit

Viime perjantaina 13.9.2024, osana Helsinki Design Week -ohjelmaa, Marina Barboza, innovaation ja luovuuden moniottelija, saapui Metropolian Arabian kampukselle jakamaan uratarinansa. “Pinnan alla kuplii – Puheenvuoro luovuuden ja muotoilun merkityksestä urapolulla” -nimellä kulkenut aamukahvitilaisuus veti paikalle runsaan joukon innokkaita kuulijoita, jotka olivat valmiita sukeltamaan syvälle luovuuden ja innovaatioiden teemoihin.

 

Luovuus ja rohkeus – menestyksen avaimet

Marina Barboza, startup-neuvonantaja ja Venturuksen innovaatiopäällikkö, matkusti Braziliasta Suomeen 90 Day Finn -ohjelman kautta tutustuakseen suomalaisen kulttuurin innovaatioympäristöön. Hänen puheensa keskittyi luovuuden rooliin henkilökohtaisessa ja ammatillisessa kasvussa – muistuttaen kuulijoita siitä, että, vaikka toisin usein luullaan, innovaatio on aina ihmislähtöistä, ei tuotelähtöistä.

Marina jakoi tarinoita monisyisestä urapolustaan, joka alkoi startup-maailmasta ja johdatti hänet matkan varrella muun muassa oman korumerkin perustamiseen. Hän toi esiin, kuinka luovat menetelmät, kuten palvelumuotoilu, ovat olennainen osa innovaatioiden syntyä, erityisesti startup-yrityksissä. Lisäksi hän korosti rohkeuden merkitystä: meidän kaikkien pitäisi uskaltaa seurata intohimojamme, ja tehdä työtä omien unelmiemme eteen. Hän siteerasi puhuttelevasti Suzy Kassemia:

“Fear kills more dreams than failure ever will.”

Tämä muistutti kuulijoita siitä, että unelmien toteuttamisessa pelko on usein suurempi este kuin epäonnistumisen mahdollisuus.

 

Monimuotoisuus voimanlähteenä

Marina Barboza standing on Monttu-stage in Metka Cafe, talking to the audience. The crowd is sitting and watching Marina speak. There's purple and cyan lights, making the high ceiling space look very cozy.Marina nosti esille myös monimuotoisuuden merkityksen innovaatioissa. Hänen mukaansa jokaisen ihmisen tausta ja kokemus tuovat arvokasta lisäarvoa organisaatioille. Yrityksissä on tärkeää edistää yrittäjähenkistä ajattelutapaa, joka mahdollistaa kaikkien ainutlaatuisten vahvuuksien hyödyntämisen. Toisin sanoen, innovaatioiden tulevaisuus on yhteisöllisyyden ja yhteistyön varassa. Tämä ajatus jäi erityisesti kuulijoiden mieleen.

 

Tukea luoville urapoluille

Tilaisuus päättyi kahden eri organisaation puheenvuoroihin, joissa esiteltiin yrittäjyyden tukipalveluja luoville henkilöille. Sara Jokiniemi kertoi Kampushautomo Turbiinin tarjoamista palveluista, jotka auttavat opiskelijoita kehittämään omia yritysideoitaan. Taina Seitsara puolestaan esitteli Helsingin kaupungin yritysneuvonnan palveluita, jotka tukevat uusia yrittäjiä heidän matkallaan kohti menestystä.

Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli innostava ja antoi osallistujille arvokkaita näkemyksiä siitä, kuinka luovuus ja rohkeus voivat toimia avaimina ammatilliseen menestykseen.

 

Onnistunutta yhteistyötä DCIB-hankkeen mahdollistamana

Tapahtuman järjesti Metropolia Ammattikorkeakoulun, Helsingin kaupungin ja Aalto-yliopiston yhteishanke Digital Creative Industries and Beyond (DCIB). DCIB-hankkeen tavoitteena on kasvattaa digitaalisten luovien alojen osaamista, kestävyyttä ja ekosysteemejä. Hankkeen puitteissa toteutetaan erilaisia pilottiohjelmia (mm. ekokoordinoinnin pilottiohjelma ja virtuaalituotannon pilottiohjelma) sekä tapahtumia, jotka tarjoavat alan osaajille mahdollisuuden oppia ja verkostoitua muiden osaajien kesken. DCIB on EU:n osarahoittama hanke, minkä lisäksi se on osa pääkaupunkiseudun HEVinnovations-ohjelmaa sekä kansallista Innokaupungit-verkostoa. Voit siirtyä DCIB:n omille verkkosivuille tästä.

Marina Barbozan puheenvuoron ympärille luotu tapahtuma sai alkunsa DCIB-hankkeen kautta orgaanisesti syntyneestä yhteistyökuviosta Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Helsingin kaupungin välillä. Yhteistyöllä pyritään mahdollistamaan koulutuksen ja työelämän tuomista lähemmäksi toisiaan, ja madaltamaan kynnystä tulevaisuuden luovien osaajien astumisessa työelämään. Marinan keynote-puhe toimi todistetusti erinomaisena inspiraationa ja kannustuksena opiskelijoille ja muille yksilöille, jotka pohtivat omia tulevaisuuden uramahdollisuuksiaan ja ryhtymistä yrittäjäksi. Kansainväliset uratarinat, ja kansainvälisten toimijoiden osoittama arvostus suomalaista osaamista kohtaan valavat selvästi uskoa ja intoa myös kotikentän sisällä.

Marinan onnistunut puheenvuoro toimi katalysaattorina sille, että pyrimme tuomaan Metropolian Arabian kampukselle 90 Day Finn -ohjelmaan osallistuneita luovia osaajia myös tulevina vuosina.

Mikäli Digital Creative Industries and Beyond -hankkeen toiminta kiinnostaa, voit tilata hankkeen uutiskirjeen täältä, sekä seurata meitä LinkedInissä.

 

Psst! Toinen 90 Day Creative Finn -osallistuja, Diego Vazquez Lozano (toimitusjohtaja ja Detachment East Ltd perustaja), on tavattavissa kulttuurin ja luovan alan toimijoille suunnatussa Uudenmaan Kulttuurifoorumi -tapahtumassa 24.9.! Diego osallistuu Kulttuurifoorumin Fireside-chattiin, jossa hän kertoo itsestään ja kokemuksistaan. Voit tutustua Diegoon tarkemmin täältä.

 

Marina Barboza standing on Monttu-stage in Metka Cafe, talking to the audience. The crowd is sitting and watching Marina speak. There's purple and cyan lights in the background.

Marina Barboza standing on Monttu-stage in Metka Cafe, talking to the audience. She seems quite serious about the topic she's talking about.

In the front is a cardboard box saying "Helsinki Design Week", indicating that this is a Helsinki Design Week. In the back, quite blurry Marina Barboza is standing on Monttu-stage in Metka Cafe, talking to the audience. The crowd is sitting and watching Marina speak. There's purple and cyan lights in the background.

 

Kuvat: Meeri Lehto / Digital Creative Industries and Beyond -hanke

 

Kerro kaverille